A szülész, aki letérdel a szülő nő elé....

A mai fiatal szülészek közül sokan soha nem láttak természetes szülést. Persze, kérdés, hogy ki mit ért ez alatt. Mi abból indultunk ki, hogy a nők tudnak szülni, hacsak nem adódik valami komoly akadály. Tehát a természetes szülés az az, amikor nem történik beavatkozás.
Kell lenni ilyennek, és ha van, meg kell mutatnunk, beszélgetnünk kell róla, tovább kell adni a tudást.

Elkezdtük keresni azt a szülész-nőgyógyászt, aki otthon érzi magát a természetes szülés közegében, és persze örömmel átadja a tudását másoknak is.
Így találtunk Dr. Dékány Ágnesre a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyászára. Egy olyan szülészre, aki – ha kell – letérdel a szülő nő elé, hogy az anyának megfelelő pózban fogadhassa a kisbabát. Megtaláltuk Ágit, és innen már olyan olajozottan történt minden, hogy álmodni sem mertük volna. Elkészült a kétnapos workshop szakmai anyaga, csatlakozott Malik Anikó a PAF egyik leggyakorlottabb kommunikációs trénere, megírtuk a „munkafüzetet”, meghirdettük, néztünk jobbra, néztünk balra – és meg is telt a csoport. Szülész – nőgyógyász, neurológus, szülésznő, dúla, perinatális szaktanácsadó, szoptatási tanácsadó, budapesti, jászberényi, zalaegerszegi…álomcsapat. A két nap elrepült. Nekünk maradtak a képek, emlékek, tanulságok. Ezekből szemezgetünk.

Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász ezt írta a workshop után: 
A legemlékezetesebb az a pozitív energia, amit sugároztok. A legfontosabb tapasztalás: rájönni, mennyi mindent tanultam és mennyi minden hiányzik még ennek átadásából a gyakorlatban (tovább gyakorolni, készséggé tenni az elméletet…)
Megérintett: mennyire nem vagyunk képesek (a kismamákkal együtt) elfogadni a betegség, rendellenesség, a halál élethez tartozását. Amit megtanítanék másnak: a félelem valójában nem létezik, csak a feltétel nélküli, bizalomteljes szeretet hiányát neveztük el így – erre rájönni, ezt az életfeladatot megérteni és ezt erősíteni a legfontosabb feladatunk a várandós gondozás során is.
Ami fontos: a szuggesztív, támogató kommunikáció a mindennapokban – egymással és a pácienseikkel egyaránt – elengedhetetlen – ha eljön az ideje, ebben a témában várunk Titeket a „Lelki Köldökzsinór” Egyesület szervezésében egy „A képzés házhoz jön” formában Jászberénybe!
 A lelki oldal elsődlegességének hangsúlyozása, a felelősség-megosztás a kismamákkal, a szalutogén, egészségtudatos magatartásra nevelés már most is része a gondozásunknak – ezt jó volt látni Tőletek is és megerősítést kapni Általatok.

Velkei Éva perinatális tanácsadó ezt írta nekünk:
 Számomra ismét kiderült, hogy a kommunikáción mi minden múlik. Szinte minden: a jelenlét minősége és az adott szó, mondat kimondása akkor és úgy ahogy a helyzet megkívánjam, sokat ér. Ennek a tanulása egész életen át tart.

Lénárd Orsolya dúla így emlékszik vissza: 
Nagyon jól éreztem magam a tréningen. Jó volt a csapat, sok hasznos dolgot tanultam, és gyakorolhattam az értő és odafigyelő kommunikációt. Különösen hasznosnak találtam azt a gyakorlatot, amikor a szülés körüli szakemberek "egymás bőrébe bújva“ kellett gondolkodjanak és szempontokat gyűjtsenek. A szerepjátékok pedig közelebb vittek egy-egy helyzet jobb megértéséhez és a megfelelő gondolatok és szavak megfogalmazásához. A végére hagytam, de annál fontosabb volt nekem a közös munka oldott légköre - sokat nevettünk. :)

Bágya Anna szülésznő már használja is, amit nálunk tanult: 
 Amit leginkább megtanítanék másoknak, hogy nem a sok tanácsadással segítünk a pácienseknek, hanem ha rájuk figyelve végig hallgatjuk őket. A workshop óta több élő szituációban volt lehetőségem ezt gyakorolni, és nagyon hatásosnak bizonyult, hogy meghallgattam a kismamákat, kiöntötték a félelmüket, bánatukat és sokszor már ettől jobban lettek.

Szerintetek is sokkal emberségesebb, intimebb pillanat így megélni a szülést és ilyen módon adni életet egy kis csodának?! 

Ha érdekesnek találtad a cikket, kérjük oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is tudjanak erről a lehetőségről!

Forrás: pafhungary.hu