Friss bejelentés! Most már ez is ingyenes lesz minden magyarnak! Önnek is! Itt a tájékoztató:

Az iskola a biztonságra nevelés legfontosabb terepe, egyúttal biztonságos közeg a gyerekek számára, ezért az ottani biztonságot az iskolán kívülre is ki kell terjeszteni – mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára Budapesten, a Biztonság hetének központi rendezvényén.

A gyerekek és a fiatalok közlekedésbiztonságát szolgáló tematikus programhét alkalmából az államtitkár hangsúlyozta, hogy az iskolákban viszonylag kevés és enyhe baleset történik, a biztonságot a minden tanulóra kiterjedő, állami finanszírozású baleset biztosítás is erősíti.

Palkovics László szerint a balesetek megelőzésében a nevelés fontosabb a rendőri és jogi eszközöknél, büntetéseknél, a műszaki eszközöknél és biztonsági rendszereknél is. Hozzátette, hogy a felelős közlekedésre nevelést gyermekkorban kell elkezdeni, a jogosítványt szerző fiatalok KRESZ-oktatását pedig hatékonyabbá kell tenni.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy ingyenes lesz az első KRESZ-vizsga.Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke hangsúlyozta, hogy a magyarországi utakon még mindig túl sokan halnak meg: idén a tanévkezdésig 377 halálos áldozatot követeltek a közúti balesetek, ami tízzel több, mint 2016 azonos időszakában.

A hagyományteremtő rendezvénynek szánt Biztonság hete – a gyermekek napjához (szeptember 20.) és az Európai nap közúti áldozatok nélkül című uniós kezdeményezéshez (szeptember 21.) igazodva – arra hívja fel a figyelmet péntekig Budapesten és Pest megye számos településén, hogy a balesetek túlnyomó többsége kellő odafigyeléssel megelőzhető – tette hozzá.
A Mabisz vezetője kiemelte, hogy az állami baleset biztosítás az iskolaidőn kívül is kiterjed a csaknem másfél millió, 3 és 18 év közötti óvodásra és iskolásra, a szülők átlagosan naponta több mint 30 balesetet jelentenek be. 

Kiss Csaba rendőr alezredes kiemelte, hogy a gyermekeknek a legkönnyebb átadni a legfontosabb tudnivalókat, de a kezdő autóvezetők – a középiskolások és egyetemisták – számára is különösen fontos a kiemelt figyelem.
Ismertette, hogy Magyarországon évente körülbelül 600 halottja van a közúti baleseteknek és bár ez a szám évek óta stagnál, néhány évtizede még a többszöröse volt halálos áldozatok száma a közlekedésben.

Bérczi László dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a rendezvényen ismertette, hogy a közlekedés mellett az otthoni balesetek megelőzésére is figyelni kell az ősz kezdetével, hiszen ezek száma háromszorosan meghaladja a közlekedési balesetekét. Hangsúlyozta, hogy a szeptember a tűzesetek megelőzése szempontjából is kiemelt hónap a fűtőberendezések beüzemelése miatt.

Forrás: hirado.hu