FRISS: Történelmi csúcson a munkaerőhiány Magyarországon! Erről tudnod kell:

Egyre nagyobb gondot okoz itthon a munkaerőhiány. A KSH adatai szerint a magyar gazdaságban több mint 60 ezer betöltetlen álláshely van. A versenyszférában körülbelül 50 ezer állás üres. A Világgazdaság szerint még több lehet a betöltetlen állás, mint amennyit a statisztika mutat.

“Szakértők 100-200 ezerre teszik azt a számot, ahány képzett munkaerőt könnyedén fel tudna szívni a magyar munkaerőpiac.” 

 A legtöbb ember a feldolgozóiparból hiányzik, ott 19 ezer betöltetlen álláshely várja a jelentkezőket. Az Eurostat harmadik negyedéves adatai alapján az iparban tízből nyolc vállalat tartja a növekedés legfőbb korlátjának a munkaerő hiányt Magyarországon. Tavaly tízből hét cég gondolta így.Az építőiparból több mint 3 ezer dolgozó hiányzik – tavaly ez még csak 2 ezer fő volt. Az építőipari vállalatok fele érzi úgy az Eurostat felmérése szerint, hogy nem talál megfelelő munkaerőt, és ez a legfőbb gátja a termelés növelésének. A szolgáltatással foglalkozó vállalatok kicsivel kevesebb mint egyharmada küzd súlyos munkaerő hiánnyal.

A kereskedelem-gépjárműjavítás, a szállítás-raktározás, valamint a szálláshely-szolgáltatás-vendéglátás nemzetgazdasági ágakból is több ezer dolgozó hiányzik.

 A lap arra is figyelmeztet, hogy mivel a közszférából 2016 óta nem érkezik friss adat, csak becsülni tudják a betöltetlen álláshelyeik számát. A KSH minden negyedévben a 2015 végén mért 14 510-el számol.

 A közigazgatásban is akad sok betöltetlen álláshely, ám a legnagyobb gond az egészségügyi intézményekben, az oktatási intézményekben és a szociális ellátásban van – ezekről a területekről is több ezer munkavállaló hiányzik.