Ez lehet 2018. Legnépszerűbb béren kívüli juttatása! Jóval nagyobb összegben adják és a főnök és a dolgozó is jól jár vele! Milliókat ér bármelyik munkavállalónak!

Nagyon sok cégnél a béren kívüli juttatások közé tartozik a céges autó, amit nem csak üzleti célra használhatnak a munkavállalók, hanem magáncélú utazásokra is . Azoknál a cégeknél, ahol a flotta csupán néhány autóból áll, vagy nincs nemzetközi anyavállalati nyomás, ezt a munkavállalók a cégautó szabályzat teljes hiányában teszik, ez pedig nemcsak rájuk nézve hordoz nagy kockázatot, hanem a munkáltatóra nézve is. Az Arval szakemberének véleménye szerint roppant fontos a cafetéria megtervezésekor, hogy a flottakezelés irányelvei és a cégautó szabályzat megfelelő figyelmet kapjanak, megfelelő szakmai sgítséggel ennek az elemnek az összeállítása akár pár napon belül megvalósítható.
 Egyszerre védi a munkavállalót és a munkáltatót a flottaszabályzat, mert a céges gépjármű használata során bizony rengeteg vitás helyzet adódhat. Ilyen lehet például, hogy a felek a casco önrészén hogyan osztozzanak , vagy például felmerülhet olyan kérdés, hogy a munkaállaló a szülési szabadság idején igényt tarthat-e a az autóra. Tekse Kálmán, az Arval Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint: „Gyakran találkozunk azzal, hogy a vállalati flottamenedzserek úgy vélik, hogy a nemzetközi központtól kapott formaszabályzatok teljes védettséget nyújtanak mindkét félnek, de ez sok esetben sajnos nem igaz”

 „A nemzetközi szabályzatok ugyanis sokszor nem fedik le teljesen a helyi piac igényeit, vagy veszik figyelembe a szabályozói környezet sajátosságait.
Éppen ezért még egy nagyvállalat esetében is érdemes alaposan áttanulmányozni a kapott szabályzatot, és megtenni a szükséges kiegészítéseket, módosításokat.”

Oda vezethetnek a vitás helyzetek , hogy egy kiváló motivációs eszköznek szánt autó kettős megítélésnek örvend a munkavállalók részéről, de a rendszer átláthatatlansága miatt , komoly fejtörést okoz a költségek nyomon követésében flottamenedzseri szinten . Tekse Kálmán azt tanácsolja, hogy a cégnek érdemes a szabályrendszer kialakítását, vagy annak frissítését szakértőre bízni, mégpedig olyanra, aki képes alaposan feltérképezni az adott cég elvárásait.


Természetesen vannak kötelező érvényű irányelvek, például :
• a szabályzatnak rendelkeznie kell a költségkockázatok viseléséről a dolgozó és a munkáltató között, • de ki kell térnie a modellválasztékra, a listaárakra, a havidíjakra, valamint az üzemanyag-típusokra is. Napjainkban már alapvető elvárásnak számít , hogy összhangban legyen a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos vállalásaival is a cégautó szabályzat.
„Üdvözlendő és egyre gyakoribb kérés, hogy a szabályzat a modellválasztás és motorizáltság kapcsán pontos határokat szabjon az emissziós értékeknek. Tekse Kálmán szerint: „ennek ugyanakkor nem csak a környezeti terhelés szempontjából van jelentősége, de hosszabb távon gazdaságosabbá is teszi az üzemeltetést” .