A MAGYARORSZÁGI CIGÁNYFALU CSODÁJÁRA JÁR A VILÁG! PÉLDÁTLAN DOLGOT TETTEK ÉS TESZNEK! UGYE, HOGY LEHET EZT ÍGY IS? TÁMOGASSUK ŐKET MI IS SOK SOK LÁJKAL, MEGÉRDEMLIK!

Cserdi szinte száz százalékban cigányok lakta, elhanyagolt falucska volt a világ végén. Mint oly sok másik kistelepülés, ez a falu is totális hanyatlásnak indult a rendszerváltás után: mindennapossá vált a bűnözés és az iszogatás, az embereknek nem volt munkája, sokan lopásból tartották fenn magukat.
Pedig ez nem volt mindig így. A 90-es évekig a falunak tehetséges, sokoldalú lakói voltak, becsülettel megdolgoztak a betevőjükért, ugyanis évtizedekig kosárfonásból éltek. Aztán, mikor nem volt kereslet a kosarakra, elkezdődött a züllés. Ki tudja, mi lenne most a faluval, ha nem tűnik fel a színen egy tehetséges, karakán polgármester. Bogdán László Cserdiben véghezvitte azt, amit az elmúlt két-három évtizedben egyetlen politikai párt vagy politikus sem tudott megtenni.


A korábban a bűnözéstől hemzsegő település most virágzik, lakói dolgoznak és remekül megélnek munkájukból. Amikor megválasztották, a polgármester egyik első lépése az volt, hogy bezáratta a helyi kocsmát, majd munkára fogta az embereket. A munkából remek kis keresethez jutottak a lakók, így rákaptak a termelésre.
Örömmel dolgoznak a földeket, művelik, kapálják és learatják a hasznait. A tűzifára sincs gondjuk, létrehoztak egy önkormányzati erdőt, ami bőségesen ellátja a helyieket fával. Olyan sikeresek a termelésben, hogy a falu saját márkás termékeket dobott piacra, amikből rövidesen a boltok polcaira is kerül. A cigány lecsó csak az egyik ilyen, e mellett lekvárt, savanyúságot, fadobozos krumplit, fokhagymát, cserdi kolbászt is rejt a márkanév.


2005 óta (és azóta is folyamatosan) a Pécshez közeli Cserdiben parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget. Cserdiben nem szülnek 12 évesen a roma lányok, minden gyerek jár iskolába, a felnőttek szorgosan dolgoznak. És ez így megy még most 2017-ben is.

Mindennapjaik része lett az adományozás is, járják a környékbeli falvakat, és aki szükségét érzi, annak adnak. Szinte hihetetlen, de az adományosztók pólóján ez áll:
Önöknek termeltük és nem önöktől loptuk. Noha az elmúlt több mint öt évben közel háromszáz előadást tartott Bogdán László, mégis fájdalmasan kevesen tudnak erről a jól működő településről és közösségről. Pedig itt az élő példa, hogy igenis lehet ezt így is!

Le a kalappal a polgármester és cserdi tenni akaró lakói előtt! Jó lenne, ha minél több emberhez eljutna! Ha valamire, erre igazán büszke lehet az ország!