Kislányuk volt az ország legszebb babája, de most Összeomlott minden: 8 gyerekkel kerülhet utcára a házaspár...

Hajdúnánás — Két évvel ezelőtt még Vadászé­k voltak a legboldogabb család, amikor a legkisebb gyermekük, Jázmin elnyerte Az ország legszebb babája címét a Blikk versenyén.Az anyagi gondok sötét fellegei ugyan már akkor is gyülekeztek Mária (34), János (44) és nyolc gyermekük feje felett. Ám azt, hogy hamarosan elveszíthetik otthonukat, rémálmukban sem gondolták. Már a csöppnyi ház ajtajában látszik: itt sokan laknak. Nagy-nagy halom cipő sorakozik. A családban összesen nyolc gyerek él, János (16), Tamara (13), Patrik (11) és Viktor (7), valamint az ikerlányok, Katrin és Tatjána (9) és a két legkisebb, Viktória (3) és Jázmin (2). Az erede­tileg varrónő végzettségű Mária otthon van gyesen, párja, János nemrég esett át sérvműtéten: táppénzen várja, hogy visszatérhessen dolgozni a közeli betonüzembe.


Már a bejáratnál lévő cipőhalomból tudja a látogató, hogy a házban egy igencsak nagy család lakik  – Most a betegségem miatt még kevesebb a bevételünk, így nem csoda, hogy összeomlott minden – ingatta szomorúan a fejét János.

– Persze a gondok már sokkal régebben kezdődtek. 2008-ban építkeztünk, hitelt vettünk fel. Sajnos egy időre munka nélkül maradtam. Újabb hitelt vettünk fel, hogy fizetni tudjuk a törlesztőket és a számláinkat, ám az adósságspirál egyre jobban beszippantott.

 – Tavaly novemberben már árverés alatt állt a házunk, ám akkor még sikerült egy újabb hitellel megmentenünk. Ennek a fizetését azonban mostanáig bírtuk. Kettőnk havi keresete 190 ezer forint, ebből 120 ezer a hitel törlesz­tése, és akkor még nem f­izettünk rezsit, és nem adtunk enni a gyerekeknek, a ruháikról nem is beszélve – vette át a szót Marika.

Vadászék elveszíthetik a házukat, mert nem tudják törleszteni az adósságokat László János nagyon sajnálja a házat, hiszen otthonukat a két kezével építette. A havi 190 ezres bevételből nem futja a hitelekre, a rezsire, ételre és a gyerekek ellátására

– Én azonban úgy vagyok vele, hogy inkább már mennék, szabadulnék innen! – fűzte hozzá az anya. – Könnyebben tudnánk egy albérletet vagy szociális lakást megfizetni, mint az adósságokat. A polgármesteri hivatalban nagyon segítőkészek voltak, de azt mondták: nehéz akkora lakást találni, amekkora nekünk kell.

Az albérletek tulajdonosai, ahogy meghallják, hány gyerekkel jönnénk, rögtön lecsapják a kagylót. Tudom, hogy ilyenkor, karácsony előtt mindenki csak kér. Mi nem pénzre, nem adományra vágyunk, hanem egy lehetőségre: egy lakásra, amiért fizetnénk. Hogy legyen tető a fejünk felett, és hogy a gyerekeink, akik a legfontosabbak nekünk a világon, velünk maradhassanak.

Pályázni lehet
 A szociális bérlakásokra minden esetben pályázatot ír ki a helyi önkormányzat. A pályázóknak helyi lakosoknak kell lenniük, és nem lehet sem bérleti, sem tulajdonjog a nevükön, illetve több­éves munkaviszonyt kell felmutatniuk.