Mikor jön a Mikulás? December 5 vagy 6? – Itt a részletes válasz:

December 5-én vagy december 6-án érkezik a Mikulás?
Ha téged is elbizonytalanítanak az időpontok, akkor a lehető legjobb helyen jársz, hiszen összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat. Szóval, máris megtudhatod, mikor jön a Mikulás.
Honnan ered a Mikulás?
Ha megkeveredsz a dátumokban, az nem feltétlenül a te hibád. Jól gondolod ugyanis, hogy a Mikulásnak köze van a december 6-i Miklós névnaphoz. A mürai Nikolas, avagy a később szentté avatott Miklós püspök ugyanis valójában maga volt az első Mikulás.


Ekkor jön a Mikulás:
Az időszámításunk szerinti 270 és 343 között élt Miklós gazdag család sarjaként örökségét Isten szolgálatába akarta állítani. Úgy döntött, a pénzzel segít a rászorulóknak.
A Mikulás első ajándékozását érdekes történethez kötik. Amikor Miklós meghallotta, hogy a szomszédságában élő család feje kénytelen három lányát az utcára küldeni, mert már élelemre sem futja szűkös bevételeikből, egyik éjjel titokban az ablakon keresztül zsebkendőbe csomagolt aranyat dobott a házba. Az apa másnap reggel találta meg a pénzt, így – Istennek hálát adva – lányait megkímélhette a megaláztatásról, és kiházasíthatta őket.
 Szent Miklós halálának napja éppen december 6-ra esett, így ezen a napon avatták őt sok száz évvel később szentté, és Magyarországon ezen a napon ünnepeljük a Miklós névnapot is.


A Mikuláshoz kapcsolódó szokást a 19. században vezették be hazánkban, amely az előbbi történetet követi.
Így a Mikulás december 5-én éjnek leple alatt érkezik, hogy aztán másnap reggel, december 6-án a gyerekek boldogan találhassák meg csizmáikban az ajándékokat.

A csizmákat tehát 2017. december 5-én kell kitisztogatni és kikészíteni az ablakba, hogy éjjel a Mikulás megpakolhassa csokoládéval, cukorkával és netán néhány szál virgáccsal, amit másnap,  reggel találnak meg a gyerekek.