NÉBIH KÖZLEMÉNY: A FOKHAGYMA, AMIVEL FŐZÖL, KÍNÁBÓL JÖN, TELE VAN FEHÉRÍTŐVEL ÉS MÁS KÁROS VEGYI ANYAGOKKAL! ÍGY TUDOD KISZÚRNI! OSSZÁTOK!

Időről időre felreppen és aktuálissá válik ez a téma a hazai médiában és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is újra felhívta a figyelmünket rá! Úgy gondoljuk, erről jobb, ha minél többen tudtok!
Kétségtelen, hogy a legtöbben nem is sejtik, hogy a fokhagyma, amivel nap mint nap főznek és amit a sarki fűszerestől vásárolnak, valójában (legtöbbször) Kínából érkezik. Az Egyesült Államokban forgalmazott fokhagyma kb. kétharmada kínai, ahogyan azt egy 2014-es majd egy 2016 os vizsgálat is kimutatta.


Ez nem is jelentene problémát, csakhogy a kínai fokhagyma jelentős része mérgező lehet. Eltekintve a minőség ellenőrzéstől, ami egyébként is aggodalomra ad okot, ez a fokhagyma rendkívül gyanús.

A kínai termelők a törvény által tiltott növényvédő szereket használnak, hogy javítsák terményeik kinézetét, ez azonban súlyos hatással lehet egészségünkre. Hogy védekezzünk ellenük, ki kell iktatnunk ezt a típusú fokhagymát az étrendünkből, ehhez azonban meg kell tanulnunk, hogyan szúrhatjuk ki őket az üzletekben. Mikor legközelebb fokhagymát vásárolsz, a következőkre figyelj:

- a hazai termesztésű fokhagyma íze sokkal erősebb és intenzívebb, mint a kínaié
- ha a gyökerét és a szárát nem távolították el, a fokhagyma valószínűleg jó minőségű
- a kínai fokhagyma világosabb színű és kevésbé gömbölyű, mint a normál fokhagyma

 A legjobb módszer, ha olyan helyen vásárolsz, ahol megbízol a termelőben vagy magad kezdesz el fokhagymát termeszteni!
 Kérjük ne felejtsd el megosztani, ha fontosnak tartottad! Így mások is értesülhetnek erről!