Számomra még mindig hihetetlen, amit a kutyánk tett az autista kislányommal! Nem gondoltam volna, hogy ilyen létezik:

Pindúr és Dorottya találkozása különös volt, hiszen a kutyus teljes mértékben megváltoztatta az autista kislány hétköznapjait. Ahogy az édesanya mondta, egyfajta kapocs lett a valós világ és a lány „világa” között.Gyönyörű napsütésben találkozhattunk sok-sok telefonváltás után Dorottyával és kutyusával, Pindúrral. A Tisza-part megnyugtató csendje ideális helynek bizonyult, hogy jobban megismerjük egy kis család nem mindennapos történetét és hétköznapjait.

– Amióta Pindúr velünk van, teljesen megváltoztak a napjaink – mesélte Molnár Mónika, Dorottya édesanyja.
– Úgy látom, ez a kiskutya egy kapocs lett a világ és Dorottya között. Például nekem nem szokott elmondani dolgokat, míg Pindúrnak igen.
Van, hogy énekel a kutyának, de az is előfordul, hogy furulyán játszik neki egy dalt. Nekem ezt ezelőtt nem tette meg. Emellett érezhető, hogy jobban tud koncentrálni a világ dolgaira, de minden esetben a kutya az, amely megteremti ezt a csatornát – meséli az édesanya, aki beszélgetésünk alatt folyamatosan kislányán tartotta óvó tekintetét, aki akkor is a kiskutyával játszott.

Mónika elmondta, korábban már volt kutyájuk, amellyel szintén belsőséges kapcsolatot tudott létesíteni az autista kislány. A kutya annyira egy hullámhosszra került kis gazdájával, hogy amikor valami nem volt rendben Dorottyával, azonnal jelezte azt az édesanyja felé, így egyfajta folyamatos figyelem szegeződött a lányra.

– Sajnos a kutyától meg kellett válnunk, mert a főbérlő úgy döntött, hogy vagy mi vagy a kutya megy. Nem volt más választás, visszakerült a tenyésztőhöz, aki annak idején Dorottyának ajándékozta.

Azt követően szünet következett, de most ismét alkalom nyílt arra, hogy kis kedvencünk legyen. Ezért hát felkerestük a Szolnok Városi Állatotthont. Nagyon segítőkészek és körültekintőek voltak velünk, segítettek abban, hogy Pindúr és Dorottya egymásra találjanak.

Az édesanya szerint a pihenésben is nagy változás történt, hiszen korábban Dorottya nem aludt túl sokat, azonban amióta kutyája van, alvással telnek az éjjelek, hiszen Pindúr is alszik, akinek a viselkedését gyakran másolja a kislány.

– Voltunk lovas állatterápián, azonban az vagy a rossz idő miatt, vagy ki tudja miért, nem jött be a kislányomnak. A kutya viszont igen. Most kutyaiskolába is járunk, ahol Dóri nagyon ügyesen tanítgatja Pindúrt.

A család életében nem csak a kutyus megjelenése volt a nagy változás. Dóri új iskolába kezdett járni, új csoport, új osztályfőnök. Ahogy Mónika fogalmazott, úgy érzi, jó kezekbe került a kislánya.