Vigyázzatok! Mindenki figyelmét felhívják : elévült követeléseket próbálnak behajtani! 10 éves számlával is kopogtathat a behajtó!Ne hagyjátok magatokat! Telefonszámla, parkolás, egyéb csekkek stb! Itt van amire nagyon figyeljetek!

Durva meglepetés jöhet !10 éves számlával is kopogtathat a behajtó!Az utóbbi időben nem egyszer előfordult, hogy behajtó cég olyan fizetési elmaradást követelt, amely vagy elévült, vagy soha nem is létezett, de ezt nem lehet bizonyítani.
Jellemzően ilyen egy régi parkolási bírság, vagy egy 8-10 évvel korábbi mobilszámla. Ez most viszonylag elterjedt gyakorlat.
 A szolgáltatóknak több tízezer vagy akár több százezer ügyfele van, a követelések beszedését elsősorban házon belül próbálják megoldani.
Ha ez nem vezet eredményre, külső követelésbehajtó cégeket bíznak meg ezzel – magyarázta Csatlós Csilla adósságbehajtó a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Dr. Kator Zoltán ügyvéd tapasztalata szerint egyre gyakoribb, hogy behajtó cégek nem csak jogos, de már elévült követeléseket is megpróbálnak befizettetni. Nem árt tudni, hogy a követelések esedékessége öt év, ezt követően elévülnek. A szakember azt javasolta: csak olyan követeléseket fizessünk ki, amelyekről meg vagyunk győződve, hogy jogosak és megalapozottak.
Hozzátette: ha jogtalan követelést próbál behajtani egy cég, válaszlevélben érdemes vitatni a követelés jogosságát, és kérni, hogy részletesen indokolják meg, honnan származik a követelés, illetve célszerű ügyvédhez fordulni.
 Az új polgári törvénykönyv szerint egyébként ma már nem elég az ötéves elévülési idő újraindulásához, ha valakit felszólítanak a tartozás rendezésére.
Az új jogszabály szerint az elévülés akkor szakad meg, ha a tartozást a kötelezett elismeri, vagy ha a kötelezettséget megegyezéssel módosítják a felek, illetve ha a bíróság jogerős, érdemi határozatot hoz az ügyben.