ELKÉPESZTŐ orvosi csoda Magyar módra! Hihetetlen mit tettek hazánk orvosai ezekkel a csodálatos sziámi ikrekkel! Egy megosztással fejezzük ki elismerésünket! ❤🙏 Figyeljétek:

Orvosi csoda Magyar módra! A világon eddig sehol nem vállalták Rabia (2) és Rukiya (2), a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását.Egy magyar orvoscsapat, dr. Csókay András, dr.Pataki Gergely és dr. Hudák István vállalkozott egyedül a nagy kockázatú, többlépcsős beavatkozásra. Az első, legveszélyesebb műtét a napokban történt meg, sikeresen. – Pataki Gergely plasztikai sebész kollégámmal tartottam tavaly Bangladesbe, ekkor találkoztunk a két kislánnyal – kezdte dr. Csókay András.

– Rabia és Rukiya épp olyanok, mint bármelyik kétéves gyermek: járnak, mosolyognak, kommunikálnak a külvilággal, csak épp a koponyájuknál összenőttek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykéreg összetapadt. Közös volt a fő agyi szállítóér-hálózatuk is.

Néztem az MR-leleteiket, és imádkoztam. Majd eszembe jutott: mi lenne, ha az ­óriás agydaganatok viselkedését próbálnánk utánozni, így segítve a gyerekeken. Azaz szépen lassan elzárnánk az ereket, így a keringés másfele terelődik. Ezt csináltuk meg katéteres eljárással! Tudtam, hogy erre egyetlen ember képes, dr. Hudák István kollégám, akivel a Honvédkórházban dolgozunk. Őt rendszeresen hívják a híres külföldi klinikák az eddig megoldhatatlan esetek műtétjét elvégezni. Hazavittem neki a leleteket, és majd három hónapon át konzultáltunk az ügyről. Végül belevágtunk.

Rabia és Rukiya (2) szerettei beleegyeztek a kockázatos műtétsorozatba, amely után a lányok teljes életet élhetnek A magyar orvosok a múlt vasárnap utaztak Banglades fővárosába, Dakkába. Először három órán keresztül érfestéssel vizsgálták a kislányok agyi keringését, majd egy ötórás beavatkozás következett. – Nagyon fontos volt a teljes precizitás. Egyik gyermek sem sérülhetett vagy halhatott meg, hiszen ez a másik életét is örökre megnyomorította volna – fejtegette dr. Hudák István.

– Húsz százalék esélye volt, hogy meghalnak a gyerekek. A doktorok végül sikerrel jártak: egy ötórás műtéttel lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát is. A két kislány mosolyogva ébredt az altatásból. Bár kívülről nem látszik semmi, mégis megtörtént a szétválasztásuk legfontosabb lépése: most már külön-külön működik az agyuk.

 – Áprilisban Pataki Gergely speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell – vázolta fel a jövőt Csókay doktor.

– Ez sem lesz veszélytelen műtét, addig is mindennap gyakorolok majd erre, ahogy szoktam: a boncteremben. A kétéves ikrek a beavatkozás után mosolyogva ébredtek. Még két komoly operáció vár rájuk.