Megszólalt Ács polgármestere, Lakatos Béka - aki kilépett a Fideszből Orbán beszéde miatt! ERRE senki nem számított:

Egy hazában élünk, egy problémája van mindenkinek, a cigányság olyan része a társadalomnak, mint bárki más – ítélte el egy Facebookra feltett videóban Orbán Viktor rasszista kijelentését Lakatos Béla, Ács polgármestere, a Momentum Mozgalom képviselő-jelöltje.
Orbán egy csütörtöki miskolci látogatáson az avasi romákra utalva úgy nyilatkozott, „Miskolcnak már van tapasztalata a bevándorlókkal, pedig azok Magyarországról, pontosabban Magyarország területéről érkeztek a városba", amire Lakatos most emlékeztette a miniszterelnököt:


–Egy hazában élünk, egy problémája van mindenkinek, a cigányság olyan része a társadalomnak, mint bárki más. Ugyanúgy találkozik azokkal a problémákkal, mint bárki más. Az egyik másik vetülete a történetnek, hogy a cigányság rossz helyzete, alacsony gazdasági potenciálja és rossz oktatási képe nagymértékben kihat az ország egészére.

Ács polgármestere volt az a politikus, aki 2015-ben kilépett a Fideszből a miniszterelnök akkori rasszista kijelentése miatt.
Orbán akkor azt mondta:
„Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik valahol valamikor eldöntötték, amit mi megörököltünk. Ez a mi helyzetünk, ez egy adottság, ezt senki nem kifogásolhatja se így, se úgy, nekünk kell ezzel együtt élnünk, de mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel.″

2013 decemberében Lakatos egyszer már felfüggesztette a párttagságát a Fideszben, tiltakozásul az Orbán-kormány romapolitikája és a nemzetiségi listás szavazás diszkriminatív jellege miatt.

„A Fidesz-kormány másodrendű állampolgárokká degradálja a nemzeti kisebbségekhez tartozókat, így a romákat is. A jelenlegi szabályok alapján aki a parlamenti választásokra kéri a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételét, az listán nem szavazhat a pártokra, csak a nemzetiségi listára. Ez egyszerre elkeserítő és felháborító. Mintha a kormányzat gondolkodásra képtelen emberekként kezelné a cigányokat, akik ha vállalják etnikai hovatartozásukat, lemondhatnak a politikai véleménynyilvánítás egyik legfőbb eszközéről” – magyarázta ezt egy Népszabadságnak adott akkori interjúban.


Ő volt az első olyan polgármester Magyarországon, aki büszkén vállalta, hogy roma.Forrás: 168ora.hu