Elképesztő hír! Hitel elengedésekkel indíthat az új Orbán-kormány!

Budapest – Hitelelengedések, reálbér megduplázása: többek között ezek szerepelnek az új kormány terveiben. A Figyelő összeszedte, milyen intézkedések lehetnek benne Orbánék sokat emlegetett intézkedéscsomagjában.A hetilap szerint lesz diákhitel-elengedés, jelzáloghitel-csökkentés a háromgyerekesek számára, de nem fejtették ki, hogy ez pontosan mit is takar. Januártól egyébként a harmadik gyerek után 1 millió forint tartozást elengednek a lakáshitelből, és a diákhitelek esetén harmadik gyerek után elengedik a teljes tartozást, a második gyerek vállalása esetén pedig a felét.

Kitolják továbbá a diplomás gyed időtartalmát. Ezektől az intézkedésektől a gyerekvállalási kedvet szeretnék meghozni, hogy a jelenlegi 1,5 termelékenységi rátát (ennyi gyereket szülnek átlagosan a szülőképes nők) 2,1-re szeretnék feltornászni 2030-ra.

Az biztos, hogy maradna az egykulcsos szja, viszont kérdéses, hogy megvalósítható az egyszámjegyűre csökkentése, vagyis az, hogy a jelenlegi 15 százalékosról a 9 százalékra csökkentsék. Felülvizsgálnák, kibővítenék a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodást. Az új cél a reálbérek megduplázása a következő tíz évben. A bérekre rakodó közterheket a régiós szint alá vinnék. A 27 százalékos áfa maradna, viszont több termékkört átsorolnának a kedvezményes áfakulcs alá.