FIGYELEM! Kiadták a figyelmeztetést! Ha EZEKET a lázcsillapítókat beveszed, leállhat a szíved! Egy megosztással hívjuk fel a figyelmet veszélyességükre!

Magyarországon recept nélkül lehet megvásárolni a gyógyszertárakban a legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket. A betegtájékoztatókon hosszú listán sorolják, az esetleges mellékhatásokat többek között azzal is találkozhatunk, hogy ezeknek a gyógyszereknek egy része veszélyes lehet a szívre.Néhány jó tanács annak érdekében, hogy jobban óvja az egészségét.
Tavaly júliusban fokozta a non-szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetését az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA). Az ilyen gyógyszerek dobozára 2005 óta kötelező ráírni, hogy fokozza a stroke és a szívroham kockázatát a szedésük. Azért kellett frissíteni a figyelmeztetést tíz év után, mert időközben kiderült, hogy nincs biztonságosnak számító időszak, ami azt jelenti, hogy már a kezelés első heteiben nagyobb az ilyen gyógyszereket szedők eséllyel kaphatnak stroke-ot és szívrohamot is.-írja a penzcentrum.hu


Továbbra is fenntartják azt az állításukat, hogy annál inkább növeli ezeknek nem kívánatos eseményeknek a kialakulásának kockázatát minél tovább szedi valaki ezeket a gyógyszereket,.Azt gondolhatnánk, hogy nincs kockázata ezeknek a gyógyszereknek, hiszen mindenki számára hozzáférhető pirulákat veszünk be lázra vagy fejfájásra,de mégis érdemes odafigyelni, mert pont ezek lehetnek ártalmasak,mert általában szedünk a panaszainkra.

Ezek a gyógyszerek ugyanis , amellett, hogy kockázatosak, igencsak hatékonyan alkalmazhatóak izomfájdalmak, fejfájás vagy különböző gyulladásos megbetegedések kezelésére, fontos, hogy körültekintően alkalmazzuk.Nincs szükség drasztikus módszerekre, nem kell tehát rohanni a gyógyszeres dobozhoz, és kiszórni a kukába az összes otthoni fájdalomcsillapítónkat.

Dr Steven Nissen, a Cleveland Klinika kardiológusa, elmondta, az Amerikai Közszolgálati Rádiónak (NPR) nyilatkozva: Nem azt mondják, hogyha valakinek fájdalmai vannak, akkor inkább szenvedjen és tűrjön, hanem a következőt kell tenni: a legkisebb hatásos dózist szedjük a gyógyszerből, és azt is csak addig, amíg szükségünk van rá.

Eléggé zavaró, hogy az FDA a figyelmeztetésében nagyon sokszor nem fogalmaz egyértelműen:A nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásának első heteiben is kaphat tőlük stroke-ot vagy szívrohamot.

Növelhetik a stroke és a szívroham kialakulásának kockázatát olyan esetekben, amikor bizonyos kockázati tényezők fennállnak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, és olyan esetekben is, amikor nem.
Bár korábban azt állították, hogy hasonló mértékben növeli a két említett megbetegedés kialakulásának kockázatát, az összes nem szteroid gyulladáscsökkentő de ebben most már egyáltalán nem is olyan biztosak.

Egy megosztással hívjuk fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélyesek is tudnak lenni ezek a gyógyszerek és tényleg csak nagyon indokolt esetben alkalmazzuk!