FRISS! Megszólalt a Nemzeti Választóiroda a "csalással" kapcsolatban! Erről tájékoztattak:

Közölték, hogy a mai napig érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt és jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására nem kaptak. Közben az ellenzéki pártok a szavazatok újraszámlálását szeretnék elérni,írja az atv.hu „A Nemzeti Választási Irodához az április 8-i országgyűlési választások lezárását követően számos politikai jellegű felhívás, nyilatkozat, illetve újságírói kérdés érkezett arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Választási Iroda milyen jellegű vizsgálatot folytat a választásnapi - egyes pártokkal, választási szervekkel kapcsolatos - észrevételek miatt.

A Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásul közli, hogy hatáskörébe tartozó, érdemi jellegű kifogást, konkrét panaszt, jogorvoslati kérelmet vizsgálatok lefolytatására vonatkozóan a mai napig nem kapott”- közölte kedd délután a Nemzeti Választási Iroda.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke közölte: nem fogadja el pártja a szavazás eredményét és azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki delegált, a szavazatok újraszámlálását követelik. Az LMP, az MSZP és a Jobbik is azt közölte: a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulnak.


 „Teljesen egyértelműen merem állítani, hogy a Fidesznek már a szavazás alatt is nagyon pontos információi voltak arról, hogy milyen eredmény várható. Az exit poll vizsgálatoknál jóval pontosabb”- jelentette ki Hadházy Ákos, az LMP politikusa.

 „Eddig egyetlen választás alkalmával sem fordult elő, hogy a napközbeni jelentés során magasabb részvételi adatot mutatott a rendszer, mint ami a végeredmény lett. Utána akarunk járni azoknak a bejelentéseknek is, ahol nagyon magas volt az érvénytelen szavazatok száma” - fogalmazott Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezetője. Hirdetés „Érdekes volt, hogy urnazárás után hosszú órákon keresztül semmilyen részeredményt nem hozott a Nemzeti Választási Iroda. Amikor pedig az első részeredmények megjöttek, akkor már ilyen 70-80%-os feldolgozottságnál jártunk”- közölte Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.


 A Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfőn este az ATV Egyenes Beszédben azt mondta: nem nyúlhattak bele az informatikai rendszerbe este 7 és 10 óra között, amíg nem jöttek eredmények. Pálffy Ilona szerint a pártok a jegyzőkönyvi adatokkal össze tudják hasonlítani ezeket az informatikai adatokat.

A választási szoftverrel kapcsolatban azt mondta: az nem állt le, csak a választási honlap, ezért használták végül a 8 évvel ezelőttit. Az EBESZ megfigyelői a választások kapcsán azt közölték: a versengés feltételei nem voltak egyenlőek és az információhoz való hozzáférés és a média szabadsága részleges volt.

Ezzel kapcsolatban kérdezte Orbán Viktort az Economist újságírója kedden, aki válasz helyett megköszönte az újságíró részvételét. Amikor értetlenkedve visszakérdezett, Orbán Viktor így reagált:
„Köszönöm szépen az észrevételt, politikai véleményt fogalmaztak meg a magyar választásokról”.

Az újságíró azt mondta: nem ő fogalmazta meg a véleményt, hanem az EBESZ.